Undertag…! Usynligt, men er det noget der bare skal overstås?

Undertag er, som Lene siger, ikke super sexet! Men måske er det alligevel fornuftigt at investere lidt ekstra tid og interesse i det underliggende.

Hvis man som os, skal anlægge en ny 1. sal eller, hvis man for den sags skyld blot skal udskifte sit tag, skal man træffe en beslutning vedrørende undertaget. For lige at give en hurtig forklaring, så er undertaget et ekstra tag under det eksisterende tag, som skal fungere som ekstra tætning af hele taget!

Da vi gik i gang med at bygge vores drømmehus, talte Lene og jeg meget om, hvordan dette hus skulle se ud! Vi diskuterede farven på huset, farven og formen på vinduerne og selvfølgelig hvilken type tagsten vi ville benytte. Vi søgte inspiration i Dragør, hos venner og på nettet og kom relativt hurtigt frem til, at vingetegl med 50 graders taghældning er den rigtige løsning for os.

Nå, men som tidligere skrevet, er det vores plan er jo at bo i dette hus, til vi skal bæres ud, og vi kan ikke komme til undertaget nedefra, så eventuelle skader kan kun rettes ovenfra. Tegltage og skiffertage er ikke 100% tætte, hvilket vil sige, at undertaget skal kunne klare den fygesne og de vandindtrængningerne, som slipper igennem tagbelægningen og dermed sikre, at vores drømmehus holdes tørt. Vores ejendom ligger jo ikke ligefrem i læ fra vind og vejr, men hvad med undertaget, hvorfor er der nu så vigtigt? Hvad er fordelene og ulemperne ved fast undertag frem for banevarer.

Jeg har som ejendomsmægler tidligere stiftet bekendtskab med en sag, hvor et naturskifter tag på en etageejendom skulle udskiftes, fordi undertaget var dårlig og forkert monteret – hvilket resulterede i en fuld udskiftning af hele taget efter kun 5 år – et tag der burde holde 100 år. Omvendt, er jeg også klar over, at hvis vi nogensiden vil sælge huset, har det nærmest ingen betydning for ejendomsværdien om undertaget er fast eller ej – en ny køber vil ganske enkelt udelukkende kigge på en eventuel tilstandsrapport.

En budgetløsning kunne være et fornuftigt undertag i banevare. Det vil sige et tekstilprodukt, som monteres direkte på spærene under tagstenene. Som man næsten kan forestille sig, er det hurtigt at montere og forholdsvis billigt i indkøb. Derfor er fordelen helt klar af økonomisk karakter.

Kvalitetsløsningen kunne være et fast undertag. Dvs. at man bygger et helt nyt træ-tag, som man derefter belægger med et undertag, som minder om tagpap. Altså nærmest et ekstra tag!! Det giver sig selv, at denne løsning er dyrere i materialer, og specielt skal man påregne en betragtelig ekstraudgift til håndværkere, da der går rigtig man ekstra timer til. I vores tilfælde er tagkonstruktionen også lidt kompliceret, hvilket ikke er godt for bankbogen.

Der er en stor procentvis forskel på priserne på undertag. Men når man betragter priserne i forhold til de ekstraudgifter vi eventuelt kunne få på stillads og arbejdstimer ved en udskiftning, var det tydeligt for os, at vi ville vælge en kvalitetsløsning, men hvilken?

Der findes mange forskellige slags fast undertag, mange forskellige garantilængder og mange forskellige ordninger på markedet, men som beskrevet ovenfor, er det arbejdstimerne og stilladset der især fylder i budgettet. Sagt med andre ord, er det dejligt med en produktgaranti, men det er surt kun at få 20 nye ruller tagpap, hvis det betyder at man skal have tagstenene af og på igen.

Derfor valgte vi en løsning med totalgaranti på hele undertaget, så vi er helt dækket ind. Vi fandt flere forskellige og fornuftige tilbud på markedet, men vi endte med en løsning som hedder ”Fastsafe” fra Icolpal. Undertagspappen er klart i den dyrere ende, men der er til gengæld 20 års totalgaranti, og den kan monteres uden gasbrænder. Og altafgørende for os blev det, at der i tagpappen sidder en lille chip, en såkaldt RFID-chip, hvori købsinformationen, produktdata og historik er og kan indkodes, hvilket vil sige:

At man efterfølgende uden destruktive indgreb kan se diverse informationer og dermed er man med sikkerhed dækket af garantien også uanset om kvitteringen er bortkommet.

Sagt med andre ord og på godt gammel dansk, har vi valgt at gå med livrem og seler – og det er naturligvis ikke den billigste løsning. Dog er merudgiften ikke i nærheden af den udgift det ville udgøre, hvis vi blot skulle få en enkelt reel skade på undertaget.

Hvis i står for at skulle lave undertag så læs eventuelt denne informative artikel: www.bolius.dk/undertage-17730/

 /Anders Beier

Vi benyttede:
Tømrerfirmaet Andersen & Tardini til at etablere undertaget.
Træ-taget er bygget i tagkrydsfiner
Tagpappen hedder Fastsafe og er fra Icopal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *